Sosyal Medya

Kürsü

Evet, insanı devlet’in kölesi-esiri sayan bu sistem değişmeli! - Selahaddin E. ÇAKIRGİL

Hâlâ aynı tartışma.. Anayasa değişikliğinin, Tayyib Erdoğan’ın yeniden seçilmesini sağlamak için yapılmak istendiği ileri sürülüyor. Bu, konuyu şahsîliğe ve basite indirgemek olmuyor mu?



Asıl hedef, askerî ve yüksek bürokrasinin oligarşik tahakkümünü kırmak ve tekrar dönmesine engel olmak için, halkın kendi başkanını kendi iradesiyle seçmesi ve ona göre de yetkilerle donatılmasıdır, her kim seçilirse seçilsin..

***

Hatırlayalım.. Henüz 2,5 sene önce, Tayyib ErdoÄŸan, henüz CumhurbaÅŸkanlığı’na adaylığı açıklandığında, Hükûmet sisteminin deÄŸiÅŸtirilmesi gerektiÄŸini söylüyor ve ‘Seçilirsem, alışılmış bir cumhurbaÅŸkanı olmayacağım.’ diyordu. Kesin seçileceÄŸine dair bir garantisi mi vardı? Hayır.. Nitekim, sadece yüzde ikilik bir oy fazlalığıyla seçildi.. BaÅŸkası da seçilebilirdi..

O halde, o, kendi seçilmesi için deÄŸil, ülkenin yönetimindeki vesayet engellerini bertaraf etmek için bir yeni düzen istiyor.

Yetki ise.. Mevcud anayasaya CumhurbaÅŸkanı’na geniÅŸ yetkiler veriyor; ama, sorumluluk, ‘vatan hıyaneti’ suçlaması dışında, sıfır..

ErdoÄŸan bu tuhaf mekanizmayı görüyor ve ‘Halk tarafından seçilen, kendisini seçene karşı sorumlu olsun; halka hesap versin, gerekirse halk deÄŸiÅŸtirsin!’ diyor. 

***

Hatırlayalım.. Saltanat döneminden sonra gelen, 11 Devlet veya cumhurbaşkanı sıfatlıları..

Ä°lkinin en üst rütbeli asker olarak kendisini nasıl seçtirdiÄŸi biliniyor; tam bir askerî ÅŸeflik dönemi, 15 yıl..

2’ncisi; 12 yıllık baÅŸvekillikten sonra 1937’de birinci tarafından azledilmesine raÄŸmen, birincinin  ölümü üzerine ve sırf MareÅŸal Fevzi Çakmak’ın ordu gücünü kullanarak seçtirmesiyle; 12 yıllık bir diÄŸer askerî ÅŸeflik  yapan General Ä°smet Ä°nönü..

***

Demokrat Parti’nin 14 Mayıs 1950 seçimlerinden sonra iktidara gelmesi ve M. Kemal’in son baÅŸvekili Celâl Bayar’ın Meclis tarafından Reis-i cumhûr seçilisi.. 10 yıl..

4’üncüsü;  27 Mayıs 1960 Askerî Darbesi’nin lideri General Cemal Gürsel.. O da,  Prof. Ali Fuâd BaÅŸgil generallerin ağır baskısıyla Meclis üyeliÄŸinden istifa ettirilerek seçtirilmiÅŸti.

5’ncisi;  -Cemal Gürsel’in 7 ay süren koma hali üzerine-  Mart-1966’da Genelkurmay BaÅŸkanlığın’ndan getirilip seçtirilen General Cevdet Sunay..

6’ncısı; Mart-1973’de Genelkurmay BaÅŸkanı General Faruk Gürler’in cumhurbaÅŸkanlığına adaylığına ve üzerinden savaÅŸ uçakları uçurulmasına raÄŸmen Meclis’in, M. Kemal’in emir subaylığını yapmaktan baÅŸka hiç bir özelliÄŸi olmayan eski Deniz K. Komutanlarından   Amiral Fahri Korutürk’ü seçmesi..

7’nci CumhurbaÅŸkanlığı’na da 12 Eylûl 1980 Askerî Darbesi’nin lideri General Kenan Evren kendisini seçtirmiÅŸti; 9 yıl..

8. CumhurbaÅŸkanlığı’na 1989’da ANAP’ın Meclis’deki ekseriyetiyle seçilen Turgut Özal,  1993’de vefat edince, Süleyman Demirel,  CHP (SHP)  desteÄŸiyle  9. CumhurbaÅŸkanı seçilmiÅŸti.

2000 yılında da, Anayasa Mahkemesi BaÅŸkanlığı’ndan getirilip,  ‘Sadece devlet deÄŸil, kiÅŸiler de laik olmak zorundadır!.’  diyebilen bir diÄŸerinin, ANS’nin 10. C. BaÅŸkanı seçtirilmesi..

***

Ve  2007’de, ‘Çankaya’ya çıkacak olan, hanımının başını açacak..’ diye açık dayatma ve muhtıralara ve de generaller cuntasının ordu gücüyle yaptırdığı dev mitingler ve sair engellemelere raÄŸmen.. Tayyib ErdoÄŸan’ın Abdullah Gül’ü aday göstermesi ve 11. CumhurbaÅŸkanı olarak seçtirmesi..

Ve nihayet, 12. CumhurbaÅŸkanı olarak da Tayyib ErdoÄŸan’ın, ilk kez olarak halk tarafından seçiliÅŸi..

***

ErdoÄŸan,bugün zâten mevcud anayasanın geniiiÅŸ yetkilerini kullanıyor. Ama, kendisi için deÄŸil, kendisinden sonrasında ülkenin bugünkü hükûmet sistemiyle yönetiminin zorluÄŸunu görüyor. Ä°stiyor ki, bu oligarÅŸik vesayet entrikası artık son bulsun.. Nitekim, darbecilerin  süngüucuyla kabul ettirdiÄŸi 1982 Anayasası bile, deÄŸiÅŸtirilmesini bütün partiler istedikleri halde, Meclis 35 senedir yeni bir anayasa yapamıyor.

O halde, halk ülke idaresine ve kendi iradesine sahib çıksın; sorumsuz ve sorgulanamaz CumhurbaÅŸkanlığı dönemi bitsin!

Devlet insan için vardır, insan devlet için değil!.

STAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.